Praha, Rožnov pod Radhoštěm, Žilina +420 720 994 658
Pro Drony CZ Pro Drony SK

DJI P4 Multispectral pomůcka pro agronoma nové generace

DJI vyslyšelo trend a vznikl DJI P4 Multispectral nový nástroj pro precizní zemědělství.

Ověřená technika a nová multispektrální kamera od DJI s RTK modulem a senzorem osvitu jsou velmi dobrý nástroj na zjištění aktuálního stavu plodin a následnou úpravu hnojení či případné další zásahy.

 

dji p4 multispectral ndvi multispektralni kamera

 

DJI P4 Multispectral totiž umí zobrazit NDVI index a to jak živě, tak zpětně na poskládaných velkoplošných mapách.

Může to fungovat např. tak, že agronom si vytipuje problematická místa nad které si doletí pomocí obrazu z RGB klasické kamery a v okamžiku příletu na místo si přepne zobrazení do NDVI. Živý NDVI náhled vypadá následovně:

 

živý náhled ndvi indexu dji p4 multispectral

 

Tyto problematická místa si může vyfotit, označit v mapě a zároveň je možné označit si oblast, kterou má dron zmapovat a spustit automatické mapování. To probíhá tak, že si operátor označí oblast v tabletu, který je připojen k ovladači a poté je potřeba pouze zmáčknout jedno tlačítko, dron vzlétne, zmapuje danou oblast a přistane a to vše plně autonomně bez jakéhokoliv zásahu pilota, neuvěřitelné a zároveň pozoruhodně spolehlivé, nikdy jsme s automatickým mapováním neměli za naši dlouholetou praxi problém. Kurz k 2D mapování a 3D modelování Vám k tomuto dronu můžeme nabídnout za zvýhodněnou cenu.

 

dji p4 multispectral precizni zemedelstvi

 

Multispektrální kamera se obyčejně skládá ze 4 snímačů, DJI ale povýšilo a instaluje snímačů 6 a to v pásmu: NIR, RED, RED edge, Green, Blue, a RGB. Výstupy z této kamery jsou korigovány senzorem osvitu, který velmi přesně změří polohu a svítivost slunce, např. pod sklon slunce 30° vás už dron upozorní, že by měření nemusselo být relevantní. Posbíraná data-fotky lze analyzovat v softwaru Pix4D mapper a zároveň v softwaru DJI Terra.

 

dji p4 multispectral ndvi ndre gndvi osavi

 

RTK modul, který představuje “klobouček” na horní palubě dronu může spolupracovat s DJI GNSS D-RTK 2 pozemní stanicí, resp s GPS přijímačem a nebo pomocí něj lze dron připojit do státní sítě CZEPOS.

 

dji p4 multispectral nasazeni v poli skoda octavia scout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kontaktujte nás na čísle +420 720 994 658 nebo nám napište zprávu.