Praha, Rožnov pod Radhoštěm, Žilina +420 720 994 658
Pro Drony CZ Pro Drony SK

Nejúčinnějších 5 způsobů, jak zachránit srnčata když přijde senoseč

Přinášíme souhrn informací i s konkrétní technikou jak nejlépe a nejrychleji snížit mortalitu srnčí zvěře, tedy hlavně srnčat v období senoseče. Tyto metody a techniku jsme osobně konzultovali a přímo vyzkoušeli v terénu s odborníky z České zemědělské univerzity a z Výzkumného ústavu zemědělské techniky. Pokud ve Vaší honitbě ubývá srnčího díky senosečím nezoufejte, existují minimálně 5 možnosti jak tomu zabránit.

1. Vytvořit rojnici

Vytvořit rojnici a v kombinaci se psí pomocí danou oblast před senosečí fyzicky projít. Tato metoda je ale velmi fyzicky náročná, častokrát probíhá senoseč v pracovních dnech, takže i „personálně“ je to velmi náročné, tato metoda je velmi složitá, zvlášť když v myslivosti průměrný věk roste.

2. Použití dronu s termokamerou

Tato metoda je nejjednodušší a nejrychlejší, v dnešní době už jsou drony se základní termokamerou pro tyto účely velmi levné a jejich ovládání zvládne každý. Cena základních dronů dostačujících pro toto použití se pohybuje okolo 60 tisíc korun a pro pokrytí velké plochy je potřeba pouze 2 lidí. Jeden řídí dron a druhý před senosečí vynáší srnčata fyzicky ven, a nebo je přikrývá bedýnkou.

Jak vypadá obraz z DJI dronu Mavic 2, nyní ve výhodném balíčku se 2 bateriemi navíc tj. dronu vhodného pro toto použití, se můžete podívat v tomto videu:

Prohledávání s dronem DJI Mavic 2 Enterprise DUAL pak probíhá z 30-35 metrů výšky rychlostí 3-5 m/s, k dronu se standardně dodává 1 baterie, na kterou vydrží dron letět cca 25 min, baterie je výměnná a do pevného přepravního kufru, který je součástí balení se jich vejde dalších 6. Za dobu jedné baterie je možno prohledat až 2-3 ha podle počtu nálezů srnčat na zemi. V balení dronu je i pátrací světlo s výkonem 26 W, které dokáže velmi rychle prověřit, zda v zálehu opravdu srnče je, nebo zrovna odběhlo a záleh je ještě teplý.

dron s termokamerou termokamera termovize srncata senosec pomoc zachrana

Pro účely vyhledávání zvěře je i výkonnější dron s termokamerou, který má kontrukci hexakoptéry tzn. 6 vrtulí a motorů a nese termokameru s rozlišením 640×512 px, a tedy doba prohledávání je kratší a výška může být větší (lze použít pro výpočet geometrického rozlišení tento FOV kalkulátor). Co je potřeba udělat, pokud se Vám provozování dronu zalíbí a rozhodnete se jej provozovat pro komerční účely se dozvíte v našem článku, který se věuje nové legislativě létání s drony.

3. Použití ruční termokamery

Použití ruční termokamery (nebo-li termovize) se vyplatí pokud už ji fyzicky vlastníte, je ale samozřejmě možnost zakoupit si vyhledávací set s termokamerou na prutu a přehledovou pozemní obrazovkou zobrazující živě obraz z termovize. Tento termovizní set jsme vyvíjeli společně s Výzkumným ústavem zemědělské techniky. Termovizní set pro vyhledávání srnčat je dostupný na našem eshopu.

4. Použití plašičů a pachových ohradníků

Použití plašičů a pachových ohradníků je velice diskutabilní, někomu funguje a někomu zas ne, v podstatě jde o syntetický, nebo přírodně získaný lidský pach, nebo pach predátora, který je umístěn na sloupcích v dostatečné vzdálenosti od sebe alespoň 1 noc před senosečí na louce.

5. Použití akustických plašičů

Jedná se o nový typ plašiče, který se doposud na našem trhu nevyskytoval. Největší slabinou doposud používaných plašičů, je rychlý návyk zvěře na jejich signály. Potvrdila se hypotéza o hlavních slabinách těchto opatření, která snižují jejich účinnost. Je to trvalá nebo periodická funkce a působení jen na jeden smysl zvěře, což u přirozených signálů nebezpečí ve volnosti není zcela běžné. Dalším nedostatkem je, že například technické efekty plašičů nejsou v reálu trvale potvrzovány jako signály, předcházející skutečnému nebezpečí. Jako faktory limitující účinnost plašících opatření, se tedy podle situace a druhu zvěře, ukazuje návyk.

Video z praxe použití dronu DJI Mavic 2 Enterprise Dual

Dovolíme si ještě jedno video, které zachycuje praxi při vyhledávání srnčat termokamerou z loňské senoseče:

Pokud byste měli jakékoliv dotazy ohledně vyhledávání srnčat (dronem s termokamerou) jsem Vám k dispozici na tel. čísle 731 161 199 nebo na emailu miroslav.kleinbauer@w-technika.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kontaktujte nás na čísle +420 720 994 658 nebo nám napište zprávu.